Merak Edilenler

Binamızın zemininden su çıkıyor, temeline su yalıtımı su izolasyonu yaptırmamıza gerek var mı?

Yapılar sadece inşa edildikleri zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı sularına maruz kalmazlar. Meydana gelen yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, yapıların suya maruz kalmasına neden olur. Bina inşaatının tamamlanmasının ardından su yalıtımsızlık dolayısıyla yapının toprak altında kalan kısımlarında su basması ve nem problemleri ile karşılaşılmaması için, temel çukuru kazılırken zeminden su çıkmaması durumlarında da mutlaka temellerde su yalıtımı su izolasyonu yapılmalıdır.

Binaların bodrum katlarının yalıtımı içeriden yaptırılarak zeminden gelen su engellenebilir mi ?

Bodrum katlarda içeriden su yalıtımı uygulaması betonarme ve demir donatı için sağlıklı olmayacaktır. Bu uygulama yalnız konfor amaçlı bir uygulamadır.Betonarme ve demir donatı suya maruz kalarak çürümeye devam edecektir. Doğru olan temelin dışından yapılacak bohçalama su yalıtımı ile korunmasıdır

Astar kullanılmadan bitümlü su yalıtım örtülerinin uygulaması yapılabilir mi ?

Astar, yüzey üzerindeki toz veya toprak gibi maddelerin yapışmayı engelleyici etkilerini yok etmekte ve temiz bir yüzey elde etmemizi sağlamaktadır. Bitümlü su yalıtım örtüleri ile beton yüzey arasındaki yapışmayı (aderansı) da artırmaktadır. Bu nedenlerle beton yüzeylerde astarsız uygulama yapılmamalıdır. Beton yüzeyler dışındaki yüzeylere yapılan uygulamalarda (ahşap vb.) astara ihtiyaç duyulmamaktadır.

Bitümlü su yalıtım örtülerinin içerisinde bulunan taşıyıcı donatının kullanım amacı nedir ?

Bu donatılar, bitümlü su yalıtım örtülerinin yapı hareketleri ve yükler karşısında mekanik dirençlerini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bitümlü su yalıtım örtülerinde genel olarak polyester keçe ya da cam tülü (fiberglas) taşıyıcılar kullanılmaktadır.

Bitümlü su yalıtım örtülerini seçerken nelere dikkat edilmeli ?

Burada göz önünde bulundurulacak birçok ölçüt vardır. Bunlar içerisinde ilk olarak yapının bulunduğu iklimin ve yapının özellikleri akla gelmektedir. Bitümlü su yalıtım örtüsü seçerken, kalite belgesi bulunan ürünleri tercih etmek gerekir. Kaliteli malzemenin tercih edilmemiş olması, yapılan su yalıtımı uygulamasının sağlıksız olmasına sebep olurken ilave masraflar da getirmektedir.

Bitümlü su yalıtım örtüleri sadece beton yüzeylere mi uygulanır ?

Genel olarak beton ve ahşap yüzeylere uygulanir.Başka yüzeylere de yapışması mümkün olmaktadir.

Bitümlü su yalıtım örtülerinin ömrü ne kadardır ?

Bitümlü su yalitim örtüleri , uygun şekilde seçilir ve uygun şekilde detaylandirilirsa yapi kullanim ömrü boyunca performansini kesintisiz devam ettirebilmektedir. Ancak kalitesi düşük Bitümlü su yalitim örtülerinin ömrü daha kisa olmaktadir

Bitümlü su yalıtım örtüleri güneş ışığına dayanıklı mıdır ?

Mineral veya alüminyum folyo kapli Bitümlü su yalitim örtüleri u.v işinlarina karşi dayaniklidirlar.Diger Bitümlü su yalitim örtüleri ise bir koruma tabakasiyla (Şap,beton,kaplama levhalari,v.b ) kaplandigi durumda u.v işinlarindan etkilenmezler.

Niçin Su Yalıtımını Öneriyorsunuz ?

Binalarımıza nüfuz eden su, yapılarımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Su yalıtımı uygulaması, binanın güvenliğini sağlamasının yanı sıra bakteri ve küf oluşmasını, suyun çatılarımızdan veya tavanlarımızdan damlamasını önleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.